26. festival Dnevi komedije v SLG Celje

0
31

CELJE, 21. februar – V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bo v četrtek, 2. marca, ob 19.30 potekala otvoritev 26. festivala Dnevi komedije. Festival bo odprla prva komedija v tekmovalnem programu Še vedno mame Jere Ivanc v režiji Uroša Fürsta in izvedbi SiTi Teatra BTC in Krekerja. Zaključek festivala in podelitev nagrad bo v soboto, 18. marca, ob 19.30, ko si bodo obiskovalci festivala lahko ogledali spremljevalno komedijo Jonas Purchase Order Jonasa Žnidaršiča v režiji Lada Bizovičarja.

 

Vpis abonmajev za 26. festival Dnevi komedije bo potekal do 24. februarja. Izbirate lahko med Prvim malim, Drugim malim, Srednjim in Velikim abonmajem in si med prvimi zagotovite najboljše vstopnice in stalna sedišča (več o abonmajih na spletnem naslovu http://www.slg-ce.si/domov/dnevi-komedije/abonmaji-in-cenik). Vstopnice za izven bodo na voljo po 27. februarju online .

Festival Dnevi komedije vsako leto prikaže najboljše komedijske uprizoritve slovenskih gledališč preteklega leta in je edini tovrstni festival v regiji in Sloveniji. V tekmovalnem programu Purchase si lahko ogledate osem predstav, ki jih ocenjujeta občinstvo in strokovna žirija. Publika na festivalu vsak večer izbere komedijantko ali komedijanta večera in žlahtno komedijo festivala po izboru občinstva. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Nika Leskovšek, režiser Jernej Kobal in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Selektorica festivala je dramaturginja SLG Celje Tatjana Doma.

 

Tekmovalni program 26. festivala Dnevi komedije

 

V četrtek, 2. marca, ob 19.30 začnemo s prvo komedijo v tekmovalnem programu Še vedno mame Jere Ivanc v režiji Uroša Fürsta in izvedbi SiTi Teatra BTC in Krekerja. V petek, 3. marca, ob 19.30 sledi glasbena igra Peter Kušter The Tiger Lillies, Juliana Croucha in Phelima McDermota v režiji Ivane Djilas in izvedbi SNG Nova Gorica. Otvoritveni vikend zaključujemo v soboto, 4. marca, ob 19.30 z glasbeno komedijo Glorious! Petra Quilterja v režiji Krešimirja Dolenčića in izvedbi Drame SNG Maribor v sodelovanju z Opero SNG Maribor.

Drugi vikend festivala nadaljujemo v četrtek, 9. marca, ob 19.30 s komedijo Pasji dnevnik – Cucki CJ Johnsona v režiji Matjaža Latina in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj. V petek, 10. marca, ob 19.30 si boste lahko ogledali gledališko uprizoritev legendarne radijske igre Butnskala Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča. V soboto, 11. marca, ob 19.30 sledi komedija Tarzan Roka Vilčnika rokgreja v režiji Eve Nine Lampič in izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Zadnji vikend festivala začnemo s komično dramo online Razlogi za srečo Cheap Purchase Neila LaButa v režiji Mateje Kokol in izvedbi Drame SNG Maribor v četrtek, 16. marca, ob 19.30. V petek, 17. marca, ob 19.30 sledi še zadnja komedija tekmovalnega programa Žalujoča družina Branislava Nušića v režiji Igorja Vuka Torbice in izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Prešernovega gledališča Kranj.

V soboto, 18. marca, ob 19.30 bo na sporedu zaključna slovesnost festivala s podelitvijo nagrad, obiskovalci pa si bodo lahko v spremljevalnem programu ogledali komedijo Jonas Jonasa Žnidaršiča v režiji Lada Bizovičarja in izvedbi Špas teatra.

Več o festivalu na spletni strani SLG Celje pod zavihkom Dnevi komedije (http://www.slg-ce.si/domov/dnevi-komedije/kratko-o-festivalu).

Slovensko ljudsko gledališče Celje in Mestna občina Celje kot pokroviteljica razpisujeta tudi javni anonimni natečaj za izvirno komedijo (žlahtno komedijsko pero). Nagrado v višini 6.000 EUR bruto po podelila žirija, ki jo imenuje SLG Celje. Avtorji morajo svoje komedije poslati do 30. septembra 2017 na naslov: Slovensko ljudsko gledališče Celje, Gledališki trg 5, 3000 Celje, s pripisom »Za natečaj«.

 

 

vir: Gregor Potokar

PUSTITE KOMENTAR