Agencija za varnost prometa z različnimi aktivnostmi za večjo varnost otrok v prometu

0
82
Agencija za varnost prometa

Agencija za varnost prometa se je tudi v letošnjem letu dobro pripravila na začetek novega šolskega leta, ko se bo v šolo in na šolske poti odpravilo preko 170.000 osnovnošolskih otrok, več kot 21.000 med njimi bo prvošolčkov. Novo šolsko leto je pred nami in otroci bodo ponovno dnevno prisotni v prometu. Letos bo skoraj 21.000 otrok prvič prestopilo šolski prag, v prometu pa bodo prvošolci prepoznavni po rumeni rutici okoli vratu.

Cilj preventivnih aktivnosti, ki jih bo Agencija za varnost prometa skupaj s partnerji izvajala na nacionalni in lokalni ravni, je zagotoviti varnost otrok in mladostnikov v prometu, ter slediti cilju Vizije 0: nič umrlih in hudo poškodovanih otrok na šolskih poteh.

Agencija za varnost prometa je letos pripravila nekaj novosti. Spomladi je izdala medresorsko usklajene Smernice za urejanje šolskih poti, v tem obdobju pa tudi izvedla številna usposabljanja predstavnikov občinskih SPV, učiteljev in policistov (skupno več kot 300 udeležencev). V okviru javnega poziva občinam bo Agencija za 20 osnovnih šol po Sloveniji izvedla digitalizacijo načrtov šolskih poti, ker pa je letos stopil v veljavo nov prometni znak Šolska pot, bo Agencija zagotovila tudi 30 triopan znakov, ki bodo na izpostavljenih mestih opozarjali voznike na otroke na šolski poti. V začetku šolskega leta bo Agencija za varnost prometa izvedla tudi več kot 10 preventivnih dogodkov, namenjenih osveščanju o varnosti otrok v prometu, ustreznem ravnanju, najmlajši pa se bodo lahko poizkusili tudi na prometnem poligonu, preverili svoje znanje in ustrezno uporabo varnostnih pasov ter otroških sedežev med vožnjo.

Vsako leto ob začetku šolskega leta Agencija izda in razdeli tudi preventivna gradiva za otroke in odrasle. Šole so prejele plakate in letake Šolska pot ter plakate Poskrbimo za varnost otrok, vsi prvošolci in njihovi starši pa bodo prejeli knjižico Prvi koraki v svetu prometa, kjer bodo našli podrobnejše informacije, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti.

Številni prostovoljci iz različnih društev, gasilci, upokojenci, pa tudi zaposleni nekaterih večjih podjetij, se bodo v prvih šolskih dneh po večini občin pridružili otrokom na šolskih poteh, kjer bodo pomagali skrbeti za varovanje otrok. V ta namen Javna agencija RS za varnost prometa tudi sofinancira aktivnosti nevladnih organizacij kot so ZZŠAM, Neodvisna zveza ZŠAM, Zavod varna pot, in druge.

Akcija Začetek šole je ena izmed aktivnosti za večjo varnost otrok. A enako pomembne so tudi aktivnosti skoz vse leto in prometna vzgoja ter projekti na šolah. Tako bo Agencija za varnost prometa že septembra ponovno začela izvajati projekt Pasavček, promocijo varnega kolesarjenja v okviru Evropskega tedna mobilnosti in akcijo Bodi preViden, AVP bo ponovno organizirala tudi tekmovanja Kaj veš o prometu, spet bo zaživel projekt Varno na kolo, na šolah bodo organizirani prometni dnevi ter prometne delavnice za mladostnike.

Agencija za varnost prometa
Agencija za varnost prometa

Prometna varnost otrok

Otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, zato je skrb za njihovo varnost ena najpomembnejših nalog vseh, ki sodelujejo in oblikujejo prometno-varnostni sistem. Prometne nesreče so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije glavni razlog umrljivosti otrok in mladostnikov, Slovenija glede varnosti otrok spada v evropsko povprečje, z 1,5/milijon umrlimi otroki v prometu. Mlajši otroci so najbolj pogosto v prometnih nesrečah udeleženi kot potniki v osebnih vozilih (50%), starejši pa tudi kot kolesarji in pešci. Prometne nesreče, v katerih so udeleženi otroci, se večinoma zgodijo znotraj naselij (68 %) in v popoldanskih urah (med 15 – 19 h). Po regijah najbolj izstopajo Osrednjeslovenska (23 %), Gorenjska in Podravska (po 13 %), ter Savinjska (12 %). Tudi v letu 2016 so ceste terjale že 3 smrtne žrtve in 16 hudo poškodovanih med otroki do 15. leta starosti, med umrlimi sta bila 2 predšolska otroka kot potnika ter 1 šolski kot kolesar v prometu.

Odrasli vse prevečkrat pozabljamo, da otroci zaradi majhnosti, svojih razvojnih značilnosti, večjega vpliva čustev in še česa, dojemajo promet drugače kot odrasli. Pred začetkom šolskega leta zato Agencija za varnost prometa svetuje, naj vozniki v bližini šol in vrtcev zmanjšajo hitrost in namenijo otrokom na šolskih poteh posebno pozornost, naj otrokom odstopijo prednost pri prečkanju na označenih prehodih za pešce, ne parkirajo na površinah za pešce in kolesarje, pri zavijanju levo ali desno v križiščih pa pozorno spremljajo prečkanje otrok na prehodih.

Priporočila staršem pa so, naj z otrokom šolsko pot ponovno prehodijo, se z otrokom pogovorijo, ga učijo in mu pokažejo, tudi z lastnim zgledom, ustrezno ravnanje. Otroci, ki bodo uporabljali organiziran šolski prevoz, morajo poznati pravila, na primer, da sedijo vsak na svojem sedežu in so med vožnjo vedno pripeti. Vsi prvošolci in tudi starejši otroci, če je prometna situacija bolj zahtevna, potrebujejo spremstvo odrasle osebe, otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole pa morajo nositi rumeno rutico, ki označuje, da so začetniki v prometu in naj bodo zato drugi udeleženci v prometu še bolj skrbni. V primeru slabe vidljivosti morajo otroci na sebi nositi tudi odsevnike, kresničke ali druge odsevne materiale.

S prometno vzgojo ne odlašajmo, temveč jo aktivno izvajajmo tako doma v družini, kot tudi v šolah in medijih. Tako bomo otroka res dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu, bodisi kot pešec, bodisi kasneje kot kolesar in voznik. In ne pozabimo, sami s svojim vedenjem in ravnanjem bomo otroku lahko najboljši zgled.

PUSTITE KOMENTAR