Kri je tekočina življenja, zato je še toliko bolj pomembno, da se krvodajalske akcije udeležuje čim več ljudi, ki lahko to neprecenljivo tekočino darujejo.

Darovana kri
Darovana kri

Predstavniki Gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki z osebnimi zgodami poškodovancev v prometnih nesrečah na srednjih šolah osveščajo mlade, da sekunda nepremišljenosti lahko prinese s sabo trajne posledice, so prevzeli pobudo in ponovno vzpostavili Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu, s katero so že v preteklih letih izvedli odlične in predvsem odmevne preventivne akcije.

Vsi ključni predstavniki partnerskih organizacij CIASVCP, katere člani so predstavniki Policijske uprave Celje, Društva paraplegikov JZ Štajerske in Zavoda VOZIM, Združenja šoferjev in avtomehanikov – ZŠAM Celje, Splošne bolnišnice Celje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Celje, Šolskega centra Celje, Psihiatrične bolnišnice Vojnik ter Sveta za preventivo in vzgojo (SPV) Mestne občine Celje, so se 29. avgusta podali v Transfuzijski center SB Celje, kjer so darovali kri v prvi v ciklu krvodajalski akciji »Darujem kri za poškodovane v prometnih nesrečah in tiste, ki kri potrebujejo«. Osnovni namen akcije je, da tisti, ki se poklicno ukvarjajo z varnostjo na naših cestah ter problematiko alkohola v cestnem prometu dobesedno darujejo del sebe (kri) za tiste, ki to potrebujejo.

Predstavniki partneric CIASVCP pred Transfuzijskim centrom SB Celje
Predstavniki partneric CIASVCP pred Transfuzijskim centrom SB Celje

Kako potrebna je kri, ki jo ljudje darujejo se zaveda tudi Edi Baumkirher, predstavnik PU Celje je povedal: »Tokratna aktivnost naj torej opozarja na oboje, tako na nesprejemljivost prometnih nesreč, še posebej sedaj, ko se ponovno odpirajo šolska vrata in je potreba naših najmlajših po varni poti v šolo še toliko močnejša, kot potrebno po nesebičnem, anonimnem in brezplačnem dejanju – darovanju krvi. Na celotnem območju PU Celje, je do 31.7.2016 število smrtnih žrtev v rahlem upadanju – umrlo je 11 oseb, lani 12, hudo telesno pa se jih je poškodovalo 95, v enakem obdobju lani pa 118, le alhokol je bil med vozniki bolj pogost kot leto prej, saj delež alkoholiziranih voznikov med vsemi povzročitelji prometnih nesreč znaša kar 12% (lani 9,4%). Le s stalnim opozarjanjem na problem deviantnega obnašanja v prometu in na hude posledice, ki jih lahko povzroči zloraba alkohola v prometu, lahko te švevilke še zmanjšamo.«

Predstavnika gibanja SVVVNH Ales Povse in Janez Hudej med darovanjem krvi
Predstavnika gibanja SVVVNH Ales Povse in Janez Hudej med darovanjem krvi

S svojim plemenitim dejanjem je akcijo in prizadevanja za večjo prometno varnost v lokalni skupnosti podprl tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je ob tej priložnosti povedal: »Takšne akcije, kjer lahko z darovano krvjo prav vsak pomaga nekomu, ki jo nujno potrebuje, so zelo dobre. Še posebej v povezavi s preventivo, ki jo v Mestni občini Celje aktivno podpiramo in tudi izvajamo. Prizadevamo in želimo si, da bi bilo prometnih nesreč s hudimi posledicami resnično čim manj, zato bodimo strpni in predvsem varni vozniki, še posebej v naslednjih dneh.«

Cikel krvodajalskih akcij zaposlenih v organizacijah, partnericah CIASVCP in ostale splošne javnosti, kateri so se že pridružili predstavniki nekaterih celjskih podjetij in medijskih hiš, se tako nadaljuje vsak ponedeljek v septembru in oktobru med 7.30 in 10.30, kjer lahko tudi vi darujete kri in pomagate reševati življenja.

PUSTITE KOMENTAR