Dnevni pregled 13. september 2016

0
50

Dnevni pregled 13. september 2016 pričenjamo z novico da je Mestna občina Velenje 3. najprijaznejša občina v Sloveniji.

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je v soboto, 10. septembra, prevzel priznanje za 3. najprijaznejšo občino v Sloveniji po ocenjevanju tujih državljanov v okviru akcije Turistična patrulja. Tretje mesto si je Velenje delilo z Mestno občino Ptuj.

Dnevni pregled 13. september 2016, Mestna občina Velenje
Dnevni pregled 13. september 2016, Mestna občina Velenje

Odmevno akcijo sta med junijem in septembrom izvedla Dnevni časopis Svet 24 s skoraj 120.000 bralci in Radio Aktual s skoraj 300.000 poslušalci. Turistično patruljo zaradi svoje objektivnosti podpirata Slovenska turistična organizacija in Ministrstvo za gospodarstvo in razvoj Republike Slovenije.

Tuje državljane v Sloveniji, ki prihajajo iz vseh petih celin sveta, so, kot naključne turiste, poslali v 15 slovenskih mest. V posameznem kraju so morali samostojno najti prenočišče, obiskati domače lokalne znamenitosti, turističen urad in veliko raziskovati.

Najvišje ocene je Mestna občina Velenje dobila za gostoljubnost in splošni vtis, ponudbo športnih dejavnosti, rekreacije in zabave ter za področje prometa.

Dnevni pregled 13. september 2016 posreduje vabilo na zborovski večer medkulturnega dialoga ob svetovnem dnevu miru z Državnim zborom iz Ammana (Jordanija) in pevci Gimnazije Celje – Center

V četrtek, 22. septembra, se bo ob 19.30 uri v cerkvi sv. Duha v Celju začel prvi koncert letošnje sezone Hiše kulture in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Gre za zanimiv večer zborovske glasbe, kjer se bosta v vznemirljivem vokalnem medgeneracijskim dialogu srečali arabska in slovenska kultura. V goste prihaja eden vodilnih zborovskih sestavov iz Jordanije – Državni zbor iz Ammana pod vodstvom Rebala Al-Khoudarija, njegova gostitelja pa bosta Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center, ki ju vodita David Preložnik in Gregor Deleja.

Dnevni pregled 13. september 2016, Amman Choir
Dnevni pregled 13. september 2016, Amman Choir

Potovanje, ki ga ni bilo je naslov velikega projekta, ki črpa navdih iz zanimivega srednjeveškega dela Rihla, ki ga je na svojih potovanjih pisal maroški muslimanski popotnik Ibn Battuta. V 14. stoletju je obiskal več kot 44 dežel v Afriki, Aziji in Evropi. Projekt je bil javnosti prvič predstavljen pred dvema letoma ob premieri dokumentarnega filma o tem svetovnem popotniku, vso glasbo, ki izhaja iz časa in dežel Ibn Battute, pa je priredil umetniški vodja projekta, dirigent Rebal Al-Khodari.

Dnevni pregled 13. september 2016 posreduje še novico iz športa.

Slovenska Taekwon-do reprezentanca je na svetovnem mladinskem in veteranskem prvenstvu ponovno poskrbela za odlične uspehe. Peter Landeker in moška veteranska ekipa je ubranila naslov svetovnih prvakov iz leta 2014.

Z zlatima medaljama sta se jim pridružila tudi Muhamed Baltić in Ismet Ičanović, domov pa se bodo tekmovalci vrnili še s srebrno medaljo in štirimi bronastimi.

Italijanska Andrija med 5. in 12. septembrom 2015 gosti XII. mladinsko in VII. veteranskosvetovno prvenstvo v Taekwondo-ju. Preko 800 udeležencev iz 52 držav meri znanje v posameznih in ekipnih borbah, formah, testu moči in specialni tehniki.

Da je bil izbor reprezentance res dobro narejen kažejo rezultati, saj se bodo tekmovalci domov vrnili s štirimi naslovi svetovnih prvakov, eno srebrno in štirimi bronastimi medaljami, veteranska ekipa pa je bila tudi druga najboljša ekipa prvenstva.

Naslov svetovnega veteranskega prvaka srebrne kategorije v borbah do 90 kg je tudi letos ubranil Velenjčan Peter Landeker, ki se je na najvišjo stopničko prvič povzpel na svetovnem prvenstvu v Tadžikistanu leta 2014. Landeker je brez težav opravil z nasprotniki iz Norveške, Dominikanske republike in Češke in suvereno upravičil naziv prvega favorita. Svetovni naslov v borbah je ubranila tudi veteranska ekipa. Zmagovalcem iz Tadžikistana, Petru Landekerju, Ismetu Ičanoviču in Muhamedu Baltiču se je tokrat pridružil še Simon Jan. Ekipa je premagala borce iz Avstralije, Rusije in Argentine in se okitila z zlatimi medaljami.

Dnevni pregled 13. september 2016 zaključujemo s policijskim poročilom.

Včeraj, okoli devete ure dopoldne, so v Velenju, na Jenkovi cesti, policisti obravnavali prometno nesrečo. 42-letni voznik osebnega vozila je trčil v 75-letno peško. Peška se je v trčenju hudo poškodovala.

V Podgorju pri Slovenj Gradcu se je včeraj zgodila nesreča pri delu. 68-letni voznik traktorja je iz neznanega vzroka padel iz traktorske kabine, nato ga je traktor med vzvratno vožnjo še povozil. 68-letni traktorist je včeraj v bolnišnici umrl.

V Velenju, na Šercerjevi ulici, je bila včeraj obravnavana tatvina osebnega vozila Renault Clio, rdeče barve. Lastnica je vozilo parkirala pred stanovanjskim blokom, v vozilu pustila ključe in za trenutek odšla v stanovanje. V tem času ga je neznanec odpeljal.

Okoli 17.30 ure je bila policija obveščena o prometni nesreči, ki se je zgodila na Koroški cesti, pri trgovini GMT v Radljah na Koroškem. Mladoletni kolesar je pripeljal iz smeri Radelpasa, 25-letni voznik osebnega vozila pa iz smeri centra Radelj. Kolesar in voznik osebnega vozila sta trčila. V

trčenju se je mladoletni kolesar huje poškodoval. Morebitne očividce prometne nesreče policija prosi, da zaradi razjasnitve okoliščine prometne nesreče, pokličejo na telefonsko številko 113.

PUSTITE KOMENTAR