Dnevni pregled 16. september 2016

0
90

Dnevni pregled 16. september 2016 pričenjamo z novico iz kulture.

V nedeljo, 18. septembra, se v Velenju pričenja 27. Pikin festival (več o festivalu si lahko ogledate na tej povezavi), katerega soorganizator je že vrsto let tudi Muzej Velenje. Muzej Velenje se bo na festivalu predstavljal v Muzejski četrti, kjer bo vsak dan gostil enega od slovenskih muzejev. Dan pred pričetkom Pikinega festivala pa bo Muzej Velenje občanke in občane vabil k sodelovanju na tradicionalni prireditvi Velenje se predstavi.

V soboto, 17. septembra, bo med 9. in 12. uro na Titovem trgu potekala prireditev Velenje se predstavi, namenjena predstavitvi športnih in kulturnih društev in klubov, izobraževalnih ustanov in drugih institucij. Na prireditvi bo s predstavitvijo programov, ki jih pripravljajo za različne starostne skupine ljubiteljev preteklosti, sodeloval tudi Muzej Velenje. Velenjski muzealci za najmlajše enkrat mesečno pripravljajo srečanja Mladih muzealcev, na katerih otroci spoznavajo zanimive teme, povezane z muzejskim delom, s kulturno dediščino, z domoznanstvom in zgodovino. Na sobotni predstavitvi na Titovem trgu bodo otroci lahko ustvarjali v muzejski delavnici, starejši pa poklepetali z velenjskimi muzealci.

Dnevni pregled 16. september 2016 nadaljujemo še z eno kulturno obarvano novico.

V Žalcu so včeraj odprli Salon Jelice Žuža in prenovljeno ter dopolnjeno zbirko – Galerijo Savinjskih likovnih umetnikov. Obe zbirki sta v gornjem delu Savinove hiše, kjer je že spominska soba Rista Savina in manjša zbirka kiparja Eduarda Salesina. Z novimi likovnimi pridobitvami razpirajo pogled v ustvarjalno dejavnost Savinjske regije ter v življenje in delo pomembne slikarke Jelice Žuža. Številne obiskovalce je najprej v atriju nagovorila Lidija Koceli, vodja programa Kultura v Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec, ki upravlja s Savinovo hišo.

Akademska slikarka Jelica Žuža (1922—2014) je kot umetnica in ženska stopala po samotnih poteh in iskala edino resnico življenja v barvi in svetlobi. Bila je učenka Mateja Sternena, študentka dunajske akademije, diplomantka ljubljanske in specializantka zagrebške Akademije za upodabljajočo umetnost. V svoji neizprosni ustvarjalni strogosti je presnovila izbrani motiv (tihožitje, portret) v avtonomno barvno in svetlobno interpretacijo.

Dnevni pregled 16. september 2016 zaključujemo z glasbeno obarvano novico.

Komorna zasedba Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Celje – Center se je na povabilo organizatorjev med 12. do 16. 9. 2016 udeležila mednarodnega pevskega festivala na Češkem. Dekleta so v družbi mladinskih zborov iz Madžarske, Nemčije in Češke nastopile na dveh celovečernih koncertih, kjer so pod vodstvom prof. Davida Preložnika odpele raznolik repertoar tako slovenskih, kot tujih skladateljev.

Zasedba je še posebej navdušila z izvedbo romantičnega dela skladatelja J. G. Rheinbergerja, ki je zazvenela ob orgelski spremljavi Metode Kink.

PUSTITE KOMENTAR