Velenje, 9. junij 2016 – Med marcem in junijem je Festival Velenje ob podpori Slovenskega filmskega centra izvedel kvaliteten kulturno in predvsem filmsko-vzgojni program Kinozaver, ki je zajel celotno najstarejšo generacijo Vrtca Velenje ter tako praktično kot teoretično udeležence programa igrivo popeljal skozi vse faze filmske produkcije, postprodukcije in reprodukcije.

Ustvarjanje na temo v vrtcu
Ustvarjanje na temo v vrtcu

Predšolski otroci so okupirani z avdiovizualnim. Projekt Kinozaver odstira procese prepoznavanja filmskih izraznih sredstev in s tem zmanjšuje možnost manipuliranja skozi avdiovizualne vsebine ter vodi do večje senzibilnosti in osveščenosti pri sprejemanju avdiovizualnega ter izboljšane sposobnosti prepoznavanja kakovostnih vsebin.

Kulturno-vzgojni projekt je zajemal več faz: pripravo pedagoških gradiv za vzgojitelje, brezplačen obisk Kina Velenje z ogledom in analizo treh animiranih filmov in spoznavanje filmskih izraznih sredstev. Udeležence programa je posebej navdušilo ustvarjanje pod vtisom filmske izkušnje – risanje domišljijskih filmskih junakov in njihovih zgodb ter aktivno, igrivo sodelovanje na delavnici »stop motion« tehnike pod mentorstvom Tjaše Selič, kjer je vsaka enota Vrtca Velenje ustvarila svoj kratek film. Simpatično maskoto programa je odlično upodobil Mitja Švener, član Lutkovnega gledališča Velenje. Nastale likovne in avdio-vizualne izdelke so si otroci v družbi staršev in vzgojiteljev ogledali na zaključni slovesnosti v Kinu Velenje.

Kinozaver v Kinu Velenje
Kinozaver v Kinu Velenje

Kinozaver je marsikateremu otroku omogočil prvi stik s kinom, vse skupaj pa popeljal na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje, ki so ga navdušeno sprejeli. Projekt sledi zastavljenim ciljem Lokalnega programa kulture Mestne občine Velenje 2014-2020 in uresničuje cilje s področja kulturne vzgoje za vse generacije in širjenja dostopnosti kulturnih dobrin.

 

Vir: Barbara Pokorny,
ww.festival-velenje.si

PUSTITE KOMENTAR