Kvalifikacije za EuroBasket-Slovenija premagala Kosovo

0
55

Moška članska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije za EuroBasket 2017. V ljubljanskih Stožicah so varovanci Igorja Kokoškova premagali reprezentanco Kosova, s 113:68. Najboljši strelec Slovenije je bil kapetan Goran Dragić, ki je vknjižil 20 točk in zbral še osem podaj.

EuroBasket kvalifikacije
EuroBasket kvalifikacije

Slovenska košarkarska reprezentanca je tako z zanesljivo zmago proti Kosovu začela ciklus kvalifikacij za EuroBasket 2017. Pred 4000 gledalci v Ljubljani je prepričljivo premagala Kosovo.

Za obe ekipi je bila tekma v dvorani Stožice zgodovinska; Slovenija je v njej prvič igrala tekmo kvalifikacij, saj pred dvanajstimi leti, ko je morala nazadnje skozi kvalifikacije, športni kompleks v Stožicah še ni bil zgrajen, Kosovo pa je odigralo svojo sploh prvo uradno tekmo, potem ko ga je FIBA priznala šele leta 2015.

Čeprav so imeli gostje izjemen motiv, hkrati pa tudi zvenečo okrepitev, naturaliziranega Američana Justina Doellmana, sicer člana Barcelone, je bila razlika v kakovosti tolikšna, da vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo. Slovenija je narekovala oster in hiter ritem igre, bila razpoložena v napadu ter si že do odmora priigrala 33 točk prednosti.

Prvi strelec Slovenije je bil njen kapetan Goran Dragić, ki je dosegel 22 točk (met iz igre 10:11) in imel ob tem še osem podaj. Njegov mlajši brat Zoran je zbral 17 točk (5 skokov), do dvomestnega števila pa so prišli še Edo Murić (15 točk, met iz igre 7:10, sedem podaj, šest skokov), Alen Omić (15 točk, met 6:8, pet skokov) ter Gašper Vidmar (15 točk, pet skokov, štiri podaje). Slednjemu je pripadla tudi poteza tekme; v drugi četrtini je Vidmar v protinapadu žogo brutalno zabil skozi obroč in ob tem dobil in zadel še dodatni prosti met zaradi osebne napake.

Varovanci selektorja Igorja Kokoškova bodo naslednjič na parket stopili že čez štiri dni na gostovanju v Bolgariji. V skupini je še Ukrajina, na EuroBasket 2017 pa napredujejo prvouvrščene ekipe ter štiri drugouvrščene iz sedmih skupin. Slovenija bo preostali domači tekmi igrala 7. septembra v Celju proti Ukrajini ter 14. septembra v Stožicah z Bolgarijo. Na drugi tekmi v skupini E je Ukrajina doma premagala Bolgarijo z 79:69.

Kvalifikacije so se začele točno leto dni pred EuroBasketom, ki ga bodo tako kot zadnjega, gostile štiri države. Od 31. avgusta do 17. septembra 2017 bodo predtekmovanja v Helsinkih, Tel Avivu, Cluju v Romuniji ter Istanbulu, kjer bo potekala tudi zaključna faza. Na prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc, tokratnih kvalifikacij pa se udeležuje 27 ekip. Na prvenstvo so že uvrščene reprezentance, ki so nastopile na olimpijskih igrah (Španija, Litva, Hrvaška, Srbija, Francija) ali sodelovale v kvalifikacijah za nastop na olimpijskem turnirju (Italija, Češka, Grčija, Latvija) ter vse štiri gostiteljice prvenstva.

Ob tej uvodni zmagi na kvalifikacijah za EuroBasket 2017 je selektor Igor Kokoškov povedal:

“V športu ni velikih in malih tekem. Vseh se moraš lotiti enako in na koncu štejejo le zmage. Vesel sem zanjo in upam, da bomo v takem ritmu nadaljevali. Vsi smo komaj čakali uvodno preizkušnjo, fantov je bilo dovolj treningov, zato se je videlo, da so uživali. Imeli smo sicer vzpone in padce, kar se nam dogaja na vseh tekmah, zagotovo pa smo bili v obrambi premalo odgovorni. Tekmec nam je dal preveč točk in tega se moramo v prihodnje zavedati.”

PUSTITE KOMENTAR