Muzej premogovništva vabi na poletne prireditve

0
5

Muzej je obiskala ekipa Televizije Slovenija, ki je posnela film z naslovom Bansijeva podzemna misija. Bansi je maskota Televizije Slovenija, ki se je za kratek čas prelevila v pravega rudarja. Njegova doživetja na podzemni misiji so na ogled na tej povezavi.

Muzej Premogovništva in Mozirski gaj
Muzej Premogovništva in Mozirski gaj

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju z razkritjem pravega utripa podzemlja že sedemnajst let navdušuje vse generacije, ogledalo si ga je že več kot 420.000 obiskovalcev s celega sveta. Vroči poletni meseci so kot nalašč za obisk jamskega dela muzeja, saj je 160 metrov pod zemeljskim površjem prijetnih dvajset stopinj. Ogled muzeja lahko združite s sprehodom med cvetlicami v Mozirskem gaju saj so na voljo skupne vstopnice po znižani ceni.

Muzej Premogovništva Kartografska razstava
Muzej Premogovništva Kartografska razstava

Zanimivo pa ni samo v podzemlju, ampak tudi na površju. V Črni garderobi je na ogled Kartografska razstava, ki je ob mednarodnem letu kart 2015–2016 nastala v sodelovanju s področnimi geodetskimi zavodi, Geodetskim inštitutom Slovenije, Univerzo v Ljubljani, družbo PV Invest ter drugimi. Razstava, ki bo na ogled do 7. novembra 2016, predstavlja različne zgodovinske, geodetske, pomorske, letalske, šolske karte, karte za invalide in podobne.

V Beli garderobi je do 7. septembra na ogled razstava avtoric Anke Krašnja, Cvetke Hojnik in Irene Gajser z naslovom Tri zgodbe. V najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljsko površino je do 25. avgusta na ogled razstava industrijskih skulptur Staneta Špegla z naslovom Podzemni nezemljani ter do 15. septembra razstava skulptur otroških rudarskih svetilk, ki so jih izdelali otroci iz velenjskih osnovnih šol. V Učilnici so do 25. avgusta predstavljeni nekateri načini uporabe industrijskega motiva in industrijske pokrajine iz sveta t.i. Industrijska umetnost, ki jo je zbral Stojan Špegel.

Vir: Muzej premogovništva Slovenije

Več informacij: Stojan Špegel, vodja Muzeja premogovništva Slovenije.

PUSTITE KOMENTAR