Muzej Velenje vabi na odkrivanje lepot Šaleške doline

0
1

Muzej Velenje vam ponuja pet nasvetov, kako se lahko razgibate, sprostite in hkrati odkrijete nekaj novega, izveste nekaj zanimivega, prebudite raziskovalca v sebi, nahranite svojega vedoželjnega duha. Skratka, pet predlogov za polnjenje baterij tam, kjer je najlepše. Doma.

Muzej Velenje
Muzej Velenje
  1. Sprehod od pradavnine do današnjih dni

Povzpnite se na grajski hrib. Preštejte stopnice do Velenjskega gradu in obiščite Muzej Velenje. Da bo vaša pot po stopnicah do Velenjskega gradu bolj prijetna in manj naporna, vas ob njej čaka petnajst postaj s tablami, ki prinašajo zanimive informacije o preteklosti Velenja in Šaleške doline. Na vrhu grajskega hriba se lahko sprehodite po vedno lepem grajskem parku, posedite na klopi, se naužijete razgledov po dolini in si oddahnete v zavetju mogočnih grajskih zidov. Velenjski grad vedno očara! Muzej Velenje, ki domuje v Velenjskem gradu, na ogled ponuja deset zanimivih stalnih razstav, vedno pa tudi vsaj eno aktualno občasno postavitev. V mesto se z gradu lahko vrnete po stopnicah ali pa se odpravite po gozdni poti do Starega Velenja, kjer vas na obisk vabi še ena enota, ki jo upravlja Muzej Velenje – Hiša mineralov z izjemno zbirko več kot štiri tisoč mineralov iz Slovenije in s celega sveta.

  1. Preteklost in sedanjost, človek in narava – z roko v roki

V poletnih mesecih so vsako soboto in nedeljo odprta vrata Grilove domačije v Lipju pri Velenju. Dosežete jo lahko peš ali s kolesom, pod domačijo pa je na voljo tudi veliko parkirišče. Danes je Grilova domačija skrbno obnovljena in urejena v eko muzej. Obiskovalci lahko začutijo, kakšno je bilo življenje na kmetih nekoč, in opazujejo, kako čez leto svojo podobo spreminjajo njiva, zeliščni in zelenjavni vrt, vinograd in sadovnjak. Na prireditvah, ki jih Muzej Velenje pripravlja na Grilovi domačiji, se boste lahko v kakšnih opravilih preizkusili tudi sami.

  1. Na juriš na goro jurišev

Graška gora je priljubljen cilj mnogih izletnikov, pohodnikov in kolesarjev. Osvojite jo to poletje tudi vi! S ponosom, samozavestjo, z energijo in navdihom vas ne bo navdal le opravljen vzpon, ampak tudi ogled spominskega parka in spominske sobe »XIV. divizija«, ki predstavljata eno najznamenitejših poglavij slovenskega narodnoosvobodilnega boja. Na območju med Uršljo goro in Završami je padlo več kot tristo dvajset borcev, tu sta bila ustanovljena Štajerski bataljon in Šaleška četa, največji pečat pa je Graški gori pustila legendarna Štirinajsta udarna partizanska divizija, katere borec je bil tudi pesnik Karel Destovnik Kajuh. izlet do velikega spomenika

  1. Muzej Velenje vabi na ogled Kavčnikove domačije

Kavčnikova domačija v Zavodnjah nad Šoštanjem je še en lep izletniški cilj v Šaleški dolini. Če se boste v poletnih mesecih tja namenili v soboto ali nedeljo, si boste ta izjemen spomenik slovenske ljudske arhitekture lahko ogledali tudi odznotraj. Osrednji prostor enega najstarejših lesenih objektov na Slovenskem je okoli 400 let stara dimnica z odprtim ognjiščem, ki je služilo za kuhanje in ogrevanje. Kavčnikova domačija velja za najjužneje ohranjeno alpsko dimnico in je v Sloveniji edina tovrstna stavba, preurejena v muzej.

  1. S kolesom v Šoštanj in Topolšico

Kolesarska pot med Velenjem in Topolšico je primerna za vse starosti, še posebej, če si na poti v Šoštanju privoščite odmor. Izkoristite ga za ogled lepo urejenega Muzeja usnjarstva na Slovenskem, po katerem otroke popelje navihani usnjarski vajenec Jure. Spoznajte zgodbo o usnjarstvu, ki je od konca 18. stoletja pa vse do zaprtja tovarne usnja leta 1999 močno zaznamovalo življenje v Šoštanju. V Topolšici ne spreglejte spominske sobe v Zdraviliškem parku! Oglejte si kratek filmček o nadvse pomembnem zgodovinskem dogodku – podpisu brezpogojne vdaje nemških oboroženih sil za jugovzhodno Evropo, do katerega je prišlo 9. maja 1945 v Topolšici. Veselite se miru, veselite se svobode, veselite se poletja!

PUSTITE KOMENTAR