Muzej Velenje odpira tri začasne razstave

0
46

Muzej Velenje v tem tednu odpira tri tematsko raznolike razstave v treh različnih razstavnih prostorih. V torek, 13. septembra, bodo odprli gostujočo razstavo kiparskih del Ivana Napotnika v Galeriji v Krškem. Na Velenjskem gradu v sredo, 14. septembra, odpirajo Pikino fotografsko razstavo, teden pa bodo v petek, 16. septembra, sklenili s srečanjem in posvetom usnjarjev ter odprtjem razstave Usnjarstvo grad v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Muzej Velenje
Muzej Velenje

V torek, 13. septembra 2016, bodo ob 19. uri v Galeriji Krško odprli razstavo z naslovom IVAN NAPOTNIK (1888–1960), Izbor kiparskih del iz stalne zbirke Vile Mayer v Šoštanju.

Napotnik je eden pomembnejših kiparjev v slovenskem umetniškem prostoru prve polovice 20. stoletja. V svojem delu se je osredotočil na les in postal v njegovi obdelavi prav virtuozen. Izbor v Galeriji Krško zajema sedemnajst Napotnikovih del iz stalne zbirke v Vili Mayer, ki kažejo na širino njegovega umetniškega opusa. Razstavljena dela segajo od njegovih ustvarjalnih začetkov do poznejših del.

Razstava, ki jo je pripravila kustosinja Muzeja Velenje Barbara Drev, bo v Galeriji Krško na ogled do nedelje, 16. oktobra 2016.

Muzej Velenje tudi letos v okviru Pikinega festivala vabi na odprtje in ogled razstave fotografij narave. Na letošnji razstavi se bo predstavljal fotografski klub F8 iz Velenja. Odprtje razstave bo v sredo, 14. septembra 2016, ob 18. uri. S svojimi deli se bodo predstavili Albin Budna, Branko Ćumurdžić, Helena Jehart, Vlado Jehart, Luka Gruber, Marjan Klepec, Damijan Kljajič, David Mernik, Claudio Sabolčec, Jurij Vodušek in Staš Zupanc.

Foto klub F8 Velenje je bil ustanovljen v letu 2014. Trenutno ima dvanajst članov in dve članici, ki se ukvarjajo s fotografskoin njejsorodnimi dejavnostmi. Večina članovFoto kluba F8 Velenjeseposvečafotografijam narave, nekaterim pasobližje portretna, popotniškain kreativnafotografijater beleženjedogodkovin urbanegaokolja.

V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju pripravljajo v petek, 16. septembra 2016, med 9. in 13. uro srečanje in posvet usnjarjev, ob 13. uri pa bodo odprli občasno razstavo Usnjarstvo Grad.

Usnjarstvo Grad je podjetje, ki ga je ustanovil Janez Grad v Motniku pri Kamniku v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. V razmeroma kratkem času se je razvilo v podjetje, ki se je s svojimi izdelki uveljavilo tako na domačem kot tudi na mednarodnem tržišču. Izdelki Usnjarstva Grad so bili zaradi visoke kvalitete nagrajeni s številnimi priznanji in nagradami. Z razstavo bodo prikazani delovanje in razvoj podjetja ter izdelki, ki so unikat v slovenskem prostoru. Dr. Janez Bogataj, priznani slovenski etnolog, je Usnjarstvo Grad uvrstil tudi v monografijo Mojstrovine Slovenije, v kateri so predstavljeni največji mojstri obrti na Slovenskem.

PUSTITE KOMENTAR