Celje, 8. junij 2016 – Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je danes v veliki dvorani Narodnega doma sprejel 63 najuspešnejših osnovnošolcev in učencev glasbene šole. To so mladi, ki so na področju znanja, kulturnega poustvarjanja, raziskovalnih dejavnosti in športa dosegli izjemne uspehe.

sprejemOŠŽupan je s priznanjem in knjigo Duša slovenska (zbirka besedil in slik priznanih slovenskih avtorjev) nagradil 6 učencev I., II., III. in IV. osnovne šole, osnovnih šol Hudinja, Ljubečna, Frana Roša,  Frana Krajnca in Glasbene šole Celje, 5 učencev Osnovne šole Lava, ter 4 učence Osnovne šole Glazija.

Govor župana Bojana Šrota:

»Vsako leto znova je sprejem najuspešnejših osnovnošolcev zame eden najlepših dogodkov. V čast in veselje mi je stopiti pred mlade ljudi, ki so že pri teh letih tako modri, da znajo sprejemati prave odločitve in hoditi po poti uspeha. Danes ste tukaj zbrani kot glasbeniki, športniki, mladi raziskovalci, bodoči znanstveniki … Verjetno ima vsak izmed vas vsaj približno že izoblikovano željo o bodočem poklicu. Najlepše je, da ste si s trudom in odgovornostjo odprli prav vsa vrata. Svet čaka na vas, da vse njegove možnosti izkoristite v polni meri in si uresničite sanje.

V Celju ste že pustili sledi. V devetih letih osnovne šole ste sooblikovali številne dogodke in projekte, ki so del dogajanja v našem mestu. Kot najprizadevnejši posamezniki ste pustili enkraten in neponovljiv pečat, tako v svojih šolah kot v svojih življenjih. Z delom, vztrajnostjo in trudom ste dosegli zastavljene cilje in velikokrat presegli pričakovanja svojih učiteljev in staršev. Vaš uspeh in današnji dogodek bosta za vedno neprecenljiv spomin, tudi, ko se boste soočali z novimi izzivi. Teh bo še veliko. Nekateri vam ne bodo predstavljali težav, v druge boste morali zagristi močneje. Prepričan pa sem, da boste vse – z modrostjo in zavedanjem, da zmorete marsikaj – premagali in se iz njih učili.

sprejemOŠ-2Zato je tako pomembno razumeti, da šola niso le lekcije iz matematike, slovenščine in angleščine … Šola je lekcija za življenje. Osnovna šola vam je dala podlago za uspešno soočanje z izzivi, ki jih bo prineslo življenje. Tako kot se vam morda vsaka šolska lekcija ni zdela nujno koristna, se boste v življenju soočali s stvarmi, ki ne bodo vedno smiselne in nujno potrebne, pa jih bo vendar treba sprejeti in se iz njih učiti. Dobra podlaga, ki ste jo dobili v teh devetih letih, vam bo še kako koristila v srednji šoli in kasneje pri študiju.

Znanje – to imejte vedno v mislih – je velika vrednota. Znanje je najučinkovitejše orožje. Množite ga, uporabljajte in cenite. Bodite radovedni, z veseljem prebirajte knjige, veliko se pogovarjajte, opazujte in raziskujte. Pogumno uresničujte svoje želje in si ne pustite vzeti sanj. Prav vse lahko uresničite, če verjamete vase, če ste pripravljeni delati in se za cilj tudi čemu odpovedati.

Vaša mladost je vaš potencial. Zdaj je čas, da sanjate, si želite, si upate. Zdaj je čas, da se učite iz svojih napak, saj nihče ni popoln, pa tudi da izkoristite modrost in izkušnje starejših. Ko boste čez leta pogledali nazaj, boste videli, da so imeli vaši starši in vaši učitelji prav večkrat, kot se vam morda zdi.

Imejte na svojih poteh veter vedno za seboj in sonce pred sabo. Bodite pogumni, drzni in odločni. Poslušajte svoje srce in zaupajte svojim instinktom. Iskreno vam čestitam ob vašem uspehu. Želim vam nepozabne počitnice in srečo na vseh poteh, ki so še pred vami.«

Program sprejema najuspešnejših osnovnošolcev vsako leto pripravi druga osnovna šola. Letos so program oblikovali učenci III. osnovne šole Celje in Glasbene šole Celje.

Vir: mag. Barbara Bošnjak
vodja Kabineta župana
www.celje.si

PUSTITE KOMENTAR