Banja Luka – Ženska članska košarkarska reprezentanca je v Banja Luki odigrala prijateljsko tekmo s Srbijo in klonila z 71:60. S 17 točkami in 7 skoki je bila v slovenski vrsti najuspešnejša Eva Lisec, 11 točk in 9 skokov je dodala Nika Barič.

FOTOGALERIJA TEKME 

Tekme srbske reprezentance v glavnem mestu etnične pokrajine Republike Srbske so v zadnjih letih pravi športni spektakel in nič drugače ni bilo niti tokrat. Pred okoli 2000 gledalci so Slovenke proti aktualnim evropskim prvakinjam, ki se pripravljajo za nastop na letošnjih olimpijskih igra v Rio de Janeiru, prikazale borbeno predstavo. Tudi zato so požele marsikatero simpatijo zbranih navijačev, med katerimi jih je bilo tudi okoli 100, ki so naša dekleta v Bosno in Hercegovino prišli vzpodbujati iz domovine.

047Izbranke Damirja Grgića so odigrale izvrstnih uvodnih 20 minut, v katerih je debi v reprezentanci doživela naša sila perspektivna košarkarica Zala Friškovec (9 minut, 2 točki, pridobljena žoga), ki je članski dres prvič oblekla pri 16 letih, 8 mesecih in 2 dnevih. Uvod Slovenk je bil sicer rahlo nezbran – Slovenija je po 10 minutah zaostajala s 16:24, v nadaljevanju pa so se te hitro otresle pritiska in bile na trenutke one tiste, ki so narekovale ritem igri. Sredi druge četrtine so po trojki Teje Oblak in košu Eve Lisec vodile z 28:24, na odmor pa odšle le s točko zaostanka (33:34).

Tekma se je prelomila v prvi polovici tretje četrtine, ko so se Srbkinje z nekoliko tesnejšo obrambo na začetku 26. minute povzpele na 48:38. Slovenska vrsta je v preostanku tekme ta zaostanek uspela prepoloviti, bližje pa več ni šlo, saj je srbski voz v ključnih trenutkih povlekla Jelena Milovanović, s 26 točkami najboljša strelka tekme.

064“Čestitke soigralkam in nasprotnicami za prikazano. Mislim, da smo pokazale polovico tistega kar smo sposobne. To lahko pripišemo tudi dejstvu, da smo se za tekmo pripravljale le tri dni, pred tem pa je od konca sezone pri nekaterih minilo že kar nekaj časa. Kljub vsemu mislim, da je igra bila solidna in, kar je najpomembnejše, da smo se borile za vsako žogo. Na koncu nam je zmanjkalo nekaj moči, poleg tega pa je imela Srbija na razpolago daljšo klop, kar je odločilo tekmo. Še enkrat čestitke vsem košarkaricam,” je po tekmi dejala Liščeva, ki bo čez šest dni dopolnila 21 let.

Po tekmi zadovoljstva nad prikazanim ni skrival niti slovenski selektor Damir Grgić. “Zadovoljen sem s pristopom in energijo, ki sta ju igralke kazale skozi ta kratek pripravljalni ciklus, katerega smo zaključili s pripravljalno tekmo proti Srbiji. Rezultat v na tej tekmi ni bil primarnega pomena. Videlo se je, da smo evropskim prvakinjam lahko parirali tri četrtine, nato pa so nam pošle moči in na trenutke nekaj izkušenj. Ne glede na vse moramo biti zadovoljni, vidi se, da smo na pravi poti, da delamo v pravi smeri. Srčno upam, da bodo dekleta, ki še nimajo klubov, te čim hitreje našle, za vse pa si želim, da do novembra čim bolje trenirajo in igrajo. V zadnjem ciklusu kvalifikacij, ko se bo odločalo o potnicah na evropsko prvenstvo, si želim le najboljše,” je povedal Trboveljčan na slovenski klopi.

Slovenska reprezentanca je s to tekmo zaključila kratek pripravljalni ciklus pred ključnim delom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Slovenke namreč v skupini A po prvih dveh tekmah premorejo stoodstoten izkupiček in so na odlični poti, da prihodnje leto na Češkem prvič v zgodovini nastopijo na prvem velikem tekmovanju. Do tam jih ločita le še povratni tekmi proti nasprotnicam z Baltika –  v soboto, 19. novembra, bo v Celju gostovala Litva, štiri dni kasneje pa se bodo kvalifikacije za naša dekleta sklenila v Rigi proti Latviji.

PRIPRAVLJALNA TEKMA ČLANIC:

Banja Luka – dvorana Borik, sobota, 11. junija:

SRBIJA : SLOVENIJA 71:60 (24:16, 10:17, 18:11, 19:16)
Slovenija:
 Ljubenović 2, Oblak 9, Ristić 3, Abramovič, Rupnik 2, Barič 11 (9 skokov), Jakovina 4, Piršič 5 (6 skokov), Lisec 17 (7 skokov), Trebec 5, Zalar, Friškovec 2.

Vir: Košarkarska zveza Slovenije
www.kzs.si

PUSTITE KOMENTAR