Pestro dogajanje v Muzeju Velenje

0
55

Velenje, 9. junij 2016 – V Muzeju Velenje pripravljajo v prihodnjih dneh vrsto dogodkov in prireditev, ki so jih namenili različnim skupinam obiskovalcev. V petek, 10. junija, bo v Muzeju usnjarstva na Slovenskem potopisno predavanje, v soboto, 11. junija, bodo na svoj račun prišli ljubitelji zborovskega petja, nedeljsko dopoldne pa bo namenjeno izletu mladih muzealcev. V prihodnjem tednu bodo dogajanje z odprtjem razstave družinskih fotografij družine Herberstein in s predavanjem Prepovedane knjige stopnjevali vse do sobotne Poletne muzejske noči in nedeljskega Srednjeveškega dne na Velenjskem gradu.

Junijski dnevi so v Muzeju Velenje izjemno živahni. Čez dan so razstavni prostori napolnjeni s skupinami obiskovalcev, ki z zanimanjem spoznavajo muzejske in galerijske zbirke, ob popoldnevih in večerih pa se v prostorih muzejskih enot odvija vrsta različnih dogodkov in prireditev.

V petek, 10. junija, velenjski muzealci ob 19. uri vabijo v Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanj na potopisno predavanje Indija. Predaval bo Darjan Hudournik, ki je v dveh mesecih prepotoval velik del Indije, države ogromnih razsežnosti, ki jo opredeljujejo geografska, kulturna, verska, socialna in še kakšna raznolikost. Na svojem potovanju po tej daljni in za marsikoga še vedno skrivnostni deželi je doživel veliko zanimivega in neponovljivega.

Ljubitelji zborovske glasbe so vabljeni na Velenjski grad v soboto, 11. junija, ko se bosta ob 20. uri predstavila Šaleški akademski pevski zbor in Mešani pevski zbor Podjuna Pliberk. Šaleški akademski pevski zbor, ki deluje pod vodstvom Danice Pirečnik, bo tokrat gostil Mešani pevski zbor Podjuna iz Pliberka, ki ga vodi Anja Kapun. Gostujoči zbor že več kot 40 let združuje zamejske Slovence ter goji slovenske ljudske in umetne pesmi tudi izven slovenskih državnih meja. Zbora, ki sta v preteklosti že sodelovala in koncentrirala v Pliberku, pripravljata pester program skladb slovenskih avtorjev kot sta Andrej Makor in Vasilij Mirk ter tudi tujih. Zanimiv bo tudi izbor slovenskih ljudskih pesmi iz različnih pokrajin: Koroške, Rožanske in Ziljske doline. Dober izbor pesmi bo še nadgradil veličasten grajski ambient.

Mladi muzealci, za katere v Muzeju Velenje zanimive dejavnosti redno pripravljajo skozi vse šolsko leto, bodo svoja druženja v tem šolskem letu zaključili z izletom v Vitanje. V nedeljo, 12. junija, bodo obiskali KSEVT – kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij in se seznanili s številnimi zanimivostmi, povezanimi z vesoljem.

V prihodnjem tednu bodo na Velenjskem gradu odprli razstavo Pogled skozi objektiv družine grofov Herberstein. Odprtje razstave bo v torek, 14. junija, ob 18. uri, na ogled pa bodo postavili izjemno zanimivo fotografsko gradivo iz družinskih albumov plemiške družine Herberstein.

Društvo Revivas Škale bo v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom ter z Muzejem Velenje v sredo, 15. junija, ob 19. uri na Velenjskem gradu pripravilo predavanje dr. Luke Vidmarja z naslovom Prepovedane knjige.

Dr. Luka Vidmar, znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), bo predstavil izsledke raziskav o cenzuri, katere namen je bil zaščititi vero in moralo ljudi s prepovedjo prodajanja, branja, posedovanja in razširjanja spornih knjig.

V soboto, 18. junija, se bodo v Muzeju Velenje pridružili vseslovenskemu projektu Poletna muzejska noč, ko muzeji in galerije po Sloveniji v večernih urah brezplačno odprejo svoja vrata in povabijo obiskovalce k številnim prireditvam.

Na Velenjskem gradu bodo ta dan ob 18. uri pripravili predstavitev knjige Afrika 1931 – Foitovi in Baumovi fotografski zapisi na steklu. Muzej Velenje namreč hrani izjemno pomembno zapuščino češkega kiparja in popotnika Františka Foita, ki jo predstavljajo s stalno razstavo na Velenjskem gradu, s knjigo pa bodo javnosti približali še en del tega zanimivega gradiva, predvsem diapozitive na steklu, s pomočjo katerih so v Muzeju Velenje pripravili tudi razstavo Afrika 1931, s katero trenutno gostujejo v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Ob 21. uri pripravljajo na Velenjskem gradu klepet z udeleženci osamosvojitvenih procesov in projekcijo filmov o osamosvojitvi Slovenije, saj v letošnjem juniju praznujemo 25. obletnico osamosvojitve Slovenije.

Na Poletno muzejsko noč si bo mogoče ogledati zbirke na Velenjskem gradu vse do polnoči. Od 18. ure dalje je ogled muzeja in vstop na vse dogodke brezplačen.

Sobotni večer bo nekaj posebnega tudi na Kavčnikovi domačiji v Zavodnjah nad Šoštanjem.  Muzej Velenje v sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje Velenje pripravlja ob 20. uri Kresni večer na Kavčnikovi domačiji, etnološko prireditev, s katero bodo ob stari Kavčnikovi dimnici obujali običaje kresne noči.

V Muzeju usnjarstva na Slovenskem pa si bo na Poletno muzejsko noč mogoče ob 20. uri ogledati projekcijo filma Amerikanski Slovenc. Obiskovalci si bodo ta dan muzejske zbirke, ki prikazujejo zgodovino usnjarstva in vpliv usnjarstva na življenje v Šoštanju, lahko brezplačno ogledali med  18. in 22. uro.

Prihodnji teden bodo na Velenjskem gradu sklenili s tradicionalno prireditvijo Srednjeveški dan na Velenjskem gradu. V nedeljo, 19. junija, se bodo obiskovalci gradu lahko preselili v srednji vek, v čas vitezov in grajskih gospodičen, spoznali grajsko gospodo, pokušali srednjeveške dobrote, gotovo pa bodo lahko priča tudi kakšnemu viteškemu dvoboju. Prireditev bo potekala ves dan, razen, če bo deževalo. V tem primeru prireditve ne bo.

Vir: Tanja Verboten
kustosinja pedagoginja

PUSTITE KOMENTAR