Pokal Spar: Unionu Olimpiji po podaljšku jubilejna 20. pokalna lovorika

0
283

Nedelja, 19. februar 2017:


UNION OLIMPIJA : KRKA 86:81* (17:12, 17:18, 23:23, 16:20, 13:8) *po podaljšku
Janković 33 (10 skokov), Oliver 15 (11 skokov), Barbarič 12; Kastrati 17 (5 skokov), Rebec 14, Luković 12 (6 skokov).

MVP finalnega turnirja: Nikola Janković (Union Olimpija)

Union Olimpija ima sedaj skupno sedemintrideset domačih naslovov; 15 državnih prvenstev, 7 superpokalov in 20 pokalnih lovorik.

Krka se je morala s porazom posloviti od niza treh zaporednih naslovov pokalnega zmagovalca. S petnajstimi domačimi lovorikami ostaja druga najboljša slovenska ekipa in najuspešnejša zadnjega desetletja. Je sedemkratni državni prvaki, petkrat je osvojila superpokal in trikrat pokal Spar.

Finale je bil nadvse zanimiv in borben, o zmagovalcu so odločale malenkosti, morda tudi kanček sreče in na koncu se je ta nasmehnila zeleno-belim iz Ljubljane.

Pot do zmage je bila vse prej kot lahka. Union Olimpija je imela v drugem polčasu tekmo že praktično trikrat dobljeno. Ni ji pomagalo vodstvo 15 točk v 27. minuti (57:42), še manj desetih dobri dve minuti pred koncem (68:58), niti šestih (73:67) 24 sekund pred iztekom rednega časa.

Krka je vsakič pokazala nepopustljivo voljo, mirno kri in prišla nazaj v igro. V prvem primeru z delnim izidom 11:0, v zadnjem napadu regularnega časa pa je za podaljšek zadel Luković, na drugi strani pa za zmago zgrešil Brandon Jefferson.

Tudi podaljšek je bil napet do zadnjega trenutka. Krka je s trojkami držala ravnotežje, Union Olimpija pa je na plečih Nikole Jankovića prišla do zmage. Janković je postal MVP zaključnega turnirja; v polfinalu proti Zlatorogu je dosegel 27 točk, v finalu pa kar 33 (met iz igre 13:18) in zbral 10 skokov (indeks 34).

V Domžalah so v soboto in nedeljo potekali tudi zaključni boji v mini pokalu Spar za igralce do 13 let. Domača zasedba je tretjič v zgodovini in drugič zapored osvojila to tekmovanje. V finalu je premagala Grosuplje s 65:42, za najbolj borbenega košarkarja pa je bil izbran član zmagovalne ekipe Helios Suns Urban Klavžar, ki je v finalu dosegel 29 točk.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije:
“Mojim košarkarjem moram čestitati za povsem zasluženo osvojen naslov pokalnega zmagovalca. Zaslužili si ga nismo le danes, ampak tudi na obeh četrtfinalih s Helios Suns in na polfinalu proti Zlatorogu. Vsekakor pa smo bili tudi danes boljši tekmec, kljub temu, da smo Krki dopustili, da se je vrnila. V želji, da bi morda tekmo čim hitreje končali z zmago, smo naredili nekaj nespametnih napak, na srečo pa smo v podaljšku nato ohranili mirno kri in zasluženo prišli do te močno želene zmage. Kakorkoli, najpomembneje je, da smo po dolgem času v Ljubljano znova odnesli lovoriko najboljšega v pokalnem tekmovanju.”

Dejan Mihevc, trener Krke:
“Čestitke Union Olimpiji za zmago. Mislim, da smo bili priča zanimivemu in razburljivemu finalu. Še enkrat več so naši fantje dokazali, da se ne predajo in da se znajo vrniti iz vsake navidez morda že izgubljene situacije. Tako je bilo tudi danes, vrnili smo se po visokem zaostanku, si na koncu priigrali možnost za zmago, po podaljšku pa je to žal uspelo našim tekmecem. Vsekakor moramo sedaj strniti svoje vrste, s čim bolj pozitivnimi mislimi pa kreniti naprej v nadaljnje izzive v tej sezoni. “

vir: kzs

PUSTITE KOMENTAR