Rožnati oktober je sinonim za boj proti raku na dojkah. V mesecu oktobru potekajo različne aktivnosti, s katerimi številne organizacije, ustanove in tudi posamezniki skušajo javnost osveščati o bolezni, ki prizadene večinoma ženske. Okoli 1% bolnikov predstavljajo moški. Simbol rožnatega oktobra je roza barva, navadno roza pentlja.

Rak na dojkah je v zahodnih državah še vedno najpogostejša vrsta raka, kar velja tudi za Slovenijo. Slovenija je še vedno pod evropskim povprečjem glede preživetja, zato je še toliko bolj pomembno, da se z osveščanjem ljudi pripomore k zgodnejšemu odkrivanju te oblike raka. Rak na dojkah je sicer visoko ozdravljiv, če se odkrije v zgodnji fazi. Vsaka ženska bi morala s samopregledovanjem pričeti po 20. letu starosti enkrat na mesec. Z rednim pregledovanjem dojk lahko ženska sama ključno pripomore pri odkrivanju raka. Ženske med 50. in 69. letom starosti so na vsaki dve leti vabljene na mamografski pregled. Mamografija sodi med presejevalne metode, ki poda natančno sliko tkiva dojke. Pri mladih ženskah je tkivo dojk zaradi učinkov hormonov gostejše, zato je spremembe s pomočjo mamografske metode težje opaziti. Vendar pa že obstajajo novejše metode, ki skušajo izboljšati pomanjkljivosti mamografije.

Tudi v Velenju niso pozabili na boj proti raku. Rožnati oktober bo v Velenju obeležilo Društvo za boj proti raku Velenje v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Zdravstvenim domom Velenje, Univerzo za 3. življenjsko obdobje Velenje, Inštitutom Integra, Osnovno šolo Gorica in Šolo za storitvene dejavnosti. Za ta namen bodo v petek, 21. oktobra 2016, pripravili prireditev Rožnati oktober. Prireditev bo potekala na Promenadi in sicer med 10. in 12. uro, kjer bodo obiskovalci prejeli roza pentljo. Na prireditvi si boste lahko ogledali pravilen način samopregledovanja dojk, izvedeli boste tudi, kako prehrana vpliva na razvoj bolezni, če boste želeli, vam bodo izmerili indeks telesne mase in krvni trak. Dijakinje Šole za storitvene dejavnosti Šolskega bodo za to prireditev pripravile plesno predstavo.

PUSTITE KOMENTAR