Slovesnost Mestne občine Celje ob dnevu državnosti

0
60

Celje, 23. junij 2016 – včerajšnjo slovesnost ob dnevu državnosti je Mestna občina Celje pripravila v Mestnem parku Celje. Dogodka, na katerem je slavnostni govornik bil profesor dr. Peter Jambrek, so se udeležili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Janja Sluga, svetnik Državnega sveta Republike Slovenije Janko Požežnik, svetnice in svetniki Mestnega sveta Mestne občine Celje ter ostali obiskovalci. Protokolarni del so s svojo prisotnostjo počastili praporščaki slovenskih veteranskih organizacij, slovenske vojske in policije.

  1. junija leta 1991 je Republika Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. V tem obdobju je bila uzakonjena prva slovenska himna, potekale so prve večstrankarske volitve, tolar je postal nov slovenski denar. To je bilo za mlado Slovenijo zelo dinamično in državotvorno obdobje. Od takrat je naša država prehodila dolgo pot. Pot od osamosvojitve do zrele države na evropskem in svetovnem zemljevidu na kulturnem, izobraževalnem in nenazadnje diplomatskem podiju. Ob 25. obletnici razglasitve neodvisnosti Republike Slovenije je takratno dogajanje strnil aktivni snovalec osamosvojitvenega procesa, soavtor slovenske ustave in prvi predsednik Ustavnega sodišča v Republiki Sloveniji, slavnostni govornik profesor dr. Peter Jambrek. Povedal je, da je bilo v dneh osamosvojitve na vsakem koraku čutiti ponos in rojstvo nečesa novega. Svoje misli je strnil z osebno izkušnjo: »Kljub sporočilu, da so na cestnih vpadnicah v Ljubljano postavljene barikade, sem se odpeljal proti glavnemu mestu, in mimo še prehodnih barikad na Ustavno sodišče – katerega stavba je bila zgodaj dopoldne tudi prazna. Odšel sem na najbolj logični sprehod čez cesto v sosednjo stavbo parlamenta na obisk k prijatelju Francetu Bučarju. Tudi skupščinsko poslopje je bilo prazno, v predsedniški pisarni pa sem našel Bučarja samega, ki se je razveselil obiska. Povedal mi je par glavnih novic in se odločil, da takoj pokliče kolego predsednika hrvaškega Sabora – od katerega pa nisva zvedela ničesar konkretnega o morebitnih načrtih hrvaških sil za blokado jugoslovanske vojaške ekspedicije v Slovenijo

Ob koncu je dr. Jambrek Sloveniji zaželel še veliko uspeha, blaginje, varnosti in svobode.

Ob obletnici so se snovalci prireditve spomnili tudi na 200-to obletnico javnega glasbenega šolstva pri nas. Glasbena šola Celje z Mladinskim pihalnim orkestrom pod vodstvom dirigenta Bernarda Beline je poskrbela za bogat glasbeni vložek, ki mu je svoj pečat dodala vokalistka Nuša Derenda. Poleg glasbenega sporeda so kulturno-umetniški program zaokrožili recitali treh slovenskih Dum – avtorjev Otona Župančiča, Tomaža Šalamuna in Ervina Fritza. Dogodek je povezoval mlad celjski režiser in igralec Luka Marcen.

Vir: Gregor Globočnik
svetovalec II
www.celje.si

PUSTITE KOMENTAR