CELJSKI PEVCI NA NOČI ZBOROV V BUDIMPEŠTI

Vokalni oktet Hiše kulture je bil osrednji mednarodni gost največjega zborovskega dogodka v madžarski prestolnici

Vokalni oktet Hiše kulture Celje je nastal leta 2011 kot projektni sestav, ki je v tem celjskem kulturnem zavodu dopolnil vokalne vsebine, in sicer s programi del skladateljev starejših obdobij in sodobne glasbe. V teh letih so pevci pripravili številne projekte in uspešno predstavljali slovensko zborovsko ustvarjalnost na večih turnejah. Že drugo leto zapored je sestav bil osrednji gost največjega zborovskega dogodka v Budimpešti. Gre za Noč zborov, ki jo v madžarski prestolnici pripravljajo v starem delu mesta z željo oživljanja odmaknjenih ulic in atrijev, ki sicer niso na turističnih zemljevidih.

Da je projekt uspešen dokazuje izjemen odziv domačega in mednarodnega občinstva, saj je letošnjo Noč zborov, ki je potekala v soboto, 4. 6., obiskalo več kot 4000 poslušalcev, ki so lahko prisluhnili 34 zborom iz Madžarske na 17 različnih odprtih koncertnih prizoriščih, sodelujoči zbori pa so pripravili tudi 34 flash mobov, večinoma na balkonih trgov v okolici Madžarskega nacionalnega muzeja. Vokalni oktet Hiše kulture Celje je bil edini tuji sestav na tem zanimivem dogodku, pevci pa so odpeli dva krajša koncerta v katerega so umestili dela slovenskih in tujih skladateljev ter slovensko ljudsko pesem in za svoje nastope poželi navdušene aplavze.

Program, ki so ga predstavili v Budimpešti je sicer del vokalnega projekta, ki so ga pripravili za jesensko turnejo na Nizozemsko, v kratkem pa jih čaka še en koncert pri sv. Joštu v Vinarjah s katerim bodo zaključili letošnjo sezono. Prihodnja bo zlasti v znamenju božično-novoletnega projekta, ki ga pripravljajo za 8 decembrskih in januarskih koncertov po celi Sloveniji. V Vokalnem oktetu Hiše kulture Celje prepevajo: Miha in Anže Žgank, Mihael Strniša, Gašper Marinšek (tenorji), David Preložnik, Amadej Mravlak, Žan Augustinčič in Gregor Deleja (basi).

Vir:
Gregor Deleja, vodja projektov